Μαίνητες στην Άνδρο

Μαίνητες στην Άνδρο

Οι Μαίνητες στην Άνδρο

Οι πηγές Μαίνητες βρίσκονται στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Χώρα.

Από την κοιλάδα της Μεσαριάς, που ξεκινάει το χωριό, φαίνεται η παραλία του Νειμποριού. Το ποτάμι που διασχίζει αυτή τη δασώδη περιοχή δίνει το νερό του και στις ομώνυμες πηγές που έχουν την μορφή μαρμάρινων λιονταριών. Το όνομα των πηγών προέρχεται από τις μαινάδες, τις νύμφες του θεού Διόνυσου. Υπάρχει όμως και μια ακόμη θεωρία για το όνομα από τον Δημήτρη Πασχάλη, τον ιστορικό. Εκείνος ισχυρίζεται ότι το όνομα προέρχεται από τη λέξη “amoenitas”, που σημαίνει όμορφο, ευχάριστο μέρος.

Οι ξακουστές πηγές

Στις πηγές των Μαινήτων κάτω από το ιερό της Παναγίας Κουμούλου τρέχει συνεχώς δροσερό νερό, εξαιρετικής ποιότητας

Πολλοί ντόπιοι πιστεύουν ότι στην θέση της εκκλησίας υπήρχε παλιότερα ένας αρχαίος ναός. Πολλά χωράφια των γύρω χωριών, όπως της Μεσσαριάς, των Λειβαδιών και του Μέσα Χωριού βρέχονται από τα νερά των πηγών τα οποία συντηρούν τα εδάφη τους. Δίπλα στον Κούμουλο βρίσκεται η αρχαία κρήνη Φουντάνα που πιστεύεται ότι ήταν η πηγή και για τον ναό του Διονύσου. Αρκετά ελαιοτριβεία και νερόμυλοι λειτουργούσαν δίπλα σε αυτήν την πηγή πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Ειδικά εκείνη την εποχή, όπου η ύδρευση ήταν ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια, οι πηγές αυτές αποτελούσαν τον πιο δυνατό σύμμαχο των αγροτών ώστε να μπορούν να καλλιεργούν τις εκτάσεις τους. 

Μαίνητες στην Άνδρο
Μαίνητες στην Άνδρο

Τα υπέροχα μονοπάτια

Οι Μαίνητες είναι και μια εξαιρετική τοποθεσία για να ανακαλύψετε τα μαγευτικά μονοπάτια της Άνδρου.

Ο περίπατος είναι πραγματικά εντυπωσιακός καθώς περνά μέσα από πλακόστρωτα μονοπάτια, παλιούς νερόμυλους, εκκλησίες και περιστερώνες. Το καταπράσινο τοπίο, τα υπέροχα τρεχούμενα νερά και οι ήχοι των πουλιών σίγουρα θα σας εκπλήξουν. Όσο εξερευνάτε τα μονοπάτια στις Μαίνητες στην Άνδρο θα ανακαλύπτετε και άλλες πηγές που δίνουν εδώ και αιώνες το πολύτιμο νερό τους στα γύρω χωράφια. Δεκάδες εκκλησίες και παρεκκλήσια από τα Βυζαντινά χρόνια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και εξαιρετική αισθητική θα αρχίσουν να εμφανίζονται όσο ολοκληρώνετε την διαδρομή. Ανάμεσα σε αυτά τα ξωκλήσια και η Παναγιά η “Βέργη” του 16ου αιώνα, δίκλιτος ναός με εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο και εικονογραφημένο τέμπλο. Σε όλη την διαδρομή θα ξεπροβάλουν μπροστά σας παλιά αρχοντικά και πέτρινα σπίτια που δένουν και αυτά με την σειρά τους αρμονικά με το υπόλοιπό τοπίο.